עקירה כירורגית

מהי עקירה כירורגית? פעולה דנטלית מורכבת יחסית, המתבצעת במקרים בהם לא ניתן לאחוז בכותרת של השן בעוצמה הדרושה להוצאתה בטכניקה של עקירה סטנדרטית. מצב אחד שבו תתבצע עקירה מורכבת מסוג זה הוא כשהכותרת של השן הרוסה, ומצב נפוץ נוסף הוא עקירת שיני בינה כלואות. כפי שניתן להבין מהשם, במקרים אלו, תהליך הוצאת ועקירת השן ממקומה כולל ביצוע ניתוח מסוים ומותאם אישית למצב.

ההליך של עקירות כירורגיות כולל קיפול של רקמות חניכיים לצורך חשיפת השן שאותה יש לעקור, לעיתים גם נדרשת הסרה מדודה של עצם כדי לקבל גישה טובה ויעילה לשן שיש לעקור. כמו כן ייעשה שימוש במלקחי חילוץ מיוחדות כדי לשלוף את השן ממקומה, ו/או במניף – מכשיר המפעיל לחץ על השן על-מנת שאפשר יהיה לעקור אותה. בחלק מהמקרים נדרש חיתוך של השן על-מנת להוציא אותה בחלקים. במידה ובוצעו חתכים ברקמת החניכיים, בסיום העקירה הכירורגית הרופא יתפור את האזור ויש גם טכניקות מתקדמות וחדישות לשיפור החלמה ומניעת זיהומים. משך הטיפול: בין חצי שעה לשעתיים, תלוי במורכבות המקרה.

**לתשומת לבכם, לא קיימים הסדרים עם קופות החולים.
** הטיפולים המוזכרים בדף זה רלוונטיים בעיקר למרכז והסביבה.

    צרו קשר - אנחנו כאן בשבילכם
    עקירות כירורגיות

    מצבים בהם עשויה להידרש עקירה כירורגית

    כאמור, ישנם כמה מצבים בהם רופאי שיניים ימליצו על דרך פעולה טיפולית הכוללת עקירה:

    • הרס שן: שן שהגיע למצב כל כך הרוס, שחוק או חולה שלא ניתן להוציא אותה בטכניקת העקירה הסטנדרטית. זה כולל לדוגמא שיניים סדוקות או שבורות או ריקבון של השן עד מתחת לקו החניכיים.
    • שן כלואה: כאשר שן לא בוקעת או לא בוקעת במלואה או בצורה הנכונה מקו החניכיים, מה שבעיקר קורה בשיני בינה, יש לעקור ולהוציא את השן בניתוח.
    • שורשים מעוקלים או בצורת וו: לעיתים יש שיניים שלהן שורשים מעוקלים או ממש בצורת וו, מה שמאוד מקשה על עקירה פשוטה.
    • טיפולי שורש כושלים: במקרים בהם טיפול שורש לשן כשל ואי אפשר להציל את השן.
    • שיניים הצומחות עקום: במצבים מסוימים של שיניים הצומחות עקום ולא תקין, הרפא המטפל עשוי להמליץ על עקירה בניתוח, כדי לקדם התפתחות מנשך תקין, למנוע סיבוכים עתידיים והשפעה לא טובה על מראה החיוך ו/או בריאות הפה.
    • לקראת טיפול אורתודנטי: לעיתים יש צורך להסיר שיניים ספציפיות, כולל כאלו שלא בקעו או שיני בינה כלואות, כדי לאפשר מספיק מקום בחניכיים ובלסת ליישור תקין של השיניים.

    עקירה מניעתית במצבים של חולשה חיסונית: יש טיפולים רפואיים שונים הגורמים להיחלשות מערכת החיסון, מה שמגביר את הסיכון לזיהומים בשיניים. לכן לעיתים כטיפול מניעתי מבצעים עקירות של שיניים שבהן צפויות בעיות

    מנותח עובר עקירה כירורגית

    כיצד העקירות מתבצעות?

    התהליך כולל לרוב את השלבים הבאים:

    • יישום הרדמה מקומית, לצד או ללא שיטות טשטוש ואלחוש נוספות (ניתן במקרים מתאימים גם לבצע עקירה בהרדמה מלאה).
    • ביצוע חתך ברקמת החניכיים כדי לחשוף את מבנה השן והעצם שמתחת ולאפשר גישה להוצאת השן.
    • הסרת עצם או רקמות רכות החוסמות את הגישה לעקירת השן.
    • אם יש צורך קליני, מבצעים חלוקה/שבירה או חיתוך של השן לחלקים קטנים יותר שניתן להוציא ביתר קלות ובטיחות.
    • הוצאת השן בעזרת מכשור רפואי ייעודי, בעדינות וכאשר מוודאים שלא משאירים מאחור חלקי שן או שורש.
    • ניקוי וחיטוי המקום. ניתן ליישם גם טיפול ייעודי עם PRP/PRF המופקים מדם המטופל עצמו ומשפרים מהותית את ההחלמה ואת צמצום הסיכון לזיהומים.
    • סגירת האתר המטופל בעזרת תפרים קטנטנים ומדויקים, אפשר להשתמש בתפרים נמסים במצבים מתאימים.
    מהלך טיפול של עקירות כירורגיות

    סוגי עקירות שיניים

    ישנם שני הסוגים העיקריים של עקירות.

    עקירה רגילה / פשוטה

    עקירות סטנדרטיות, רלוונטיות לשיניים שיש לעקור אך צמחו באופן תקין ומלא כך שאפשר לעקור אותן בקלות יחסית ותחת הרדמה מקומית. בגדול, בעזרת מלקחי חילוץ הרופא תופס בחוזקה את השן המיועדת לעקירה, מזיז אותה הלוך ושוב כדי לשחרר אותה עד שיגיע לנקודה בה ניתן לעקור אותה, במשיכה די חזקה אך מדודה.

    עקירה מורכבת בניתוח

    מבוצעת במצבים מורכבים יותר, בשיניים שאין אליהן גישה נוחה לעקירה רגילה. ניתוח זה מבוצע בהרדמה מקומית חזקה ,טשטוש ולעיתים בהרדמה מלאה.

    מהן העקירות הכירורגיות הנפוצות ביותר?

    העקירות הכירורגיות הנפוצות ביותר הן של:

    • שיני בינה כלואות באופן חלקי או מלא
    • שיניים רגילות או בינה הצומחות לא בכיוון הנכון ולא בוקעות כלל או בוקעות חלקית.
    • עקירות מסובכות של שיניים שאי אפשר לעקור אחרת.
    • שיניים הצומחות לתוך רקמת עצם הלסת ומחייבות עקירה כירורגית מדויקת.
    רופאה מחזיקה כלים לבדיקת פה ולסת

    עקירות כירורגיות במרכז כירורגי שוורץ-ארד

    מוזמנים ומוזמנות למרכז הבוטיק: מרכז כירורגי שוורץ-ארד, המתמחה בטיפולי שיניים מורכבים, מתקדמים ומותאמים אישית ומצטיינת בניתוחים דנטליים.

    עם צוות בכיר של רופאי שיניים כירורגיים, מרדימים וצוות רפואי מקיף במיוחד, הציוד המתקדם ביותר וטיפול מלא במרפאה מההתחלה ועד הסוף, זהו המקום הבטוח, היעיל והנכון ביותר לבצע בו עקירות כירורגית ועוד מגוון טיפולים דנטליים, תחת כל סוגי ההרדמה לצד טיפולי פה ולסת והליכים אסתטיים מתקדמים.

    מטופלת בזמן הליך כירורגי בפה

    שאלות ותשובות

    באילו מקרים מתבצעות עקירות כירורגיות?

    הן מומלצות כשהכותרת של השן הרוסה, כשיש שן שבורה ולא ניתן לשקם אותה, במקרה של שיני בינה ו/או שיניים כלואות, כשישנה שן עודפת וגם במצב שבו מחלת חניכיים מתקדמת או חבלה חיצונית גורמת לחוסר יציבות של שן.

    איזו הרדמה נדרשת עבור עקירה כירורגית?

    ישנן מספר אפשרויות: הרדמה מקומית הרדמה מלאה או סדציה (טשטוש). ההחלטה מתקבלת בהתאם להיקף העקירה, כלומר מספר השיניים שיש לעקור, ורמת החשש של המטופל או המטופלת. ניתן להיעזר גם בתרופות הרגעה.

    על מה חשוב להקפיד לאחר העקירה?

    בשעתיים הראשונות יש להימנע מאכילה. ב-24 השעות שאחרי העקירה יש להימנע משטיפת הפה, צחצוח שיניים, יריקה, אוכל חם או קשה, עישון ואלכוהול. תחבושות קרח שמונחות לסירוגין על הלחי יפחיתו כאבים ונפיחות. במידת הצורך אפשר להיעזר גם בתרופות נגד כאב. שקיק תה רטוב על הפצע ימנע דימומים. כדאי לבצע שטיפות עם מי מלח מספר פעמים ביום.

    יש לכם עוד שאלות?

    צרו איתנו קשר

    עוד במרכז

    ניתוחי סנטר - אסימטריה, פיסול סנטר
    ניתוחי סנטר - אסימטריה, פיסול סנטר

    פיסול סנטר אפשרי הן באמצעות שתל והן באמצעות הזזת עצם הסנטר למיקום שיבטיח מראה מחמיא. שני סוגי ניתוחי הסנטר נחשבים פשוטים יחסית, וניתן לחזור לשגרה כמעט מלאה מיד לאחריהם

    לפרטים נוספים
    שיקום הפה ואסתטיקה
    שיקום הפה ואסתטיקה

    סתימות, סגירת מרווחים בין שיניים, שחזורי חרסינה, שיקום באמצעות שתלים, שיקום בלסת מחוסרת שיניים ועוד - מגוון רחב של אפשרויות לשיקום הפה ולמקסימום אסתטיות

    לפרטים נוספים
    חשיפת ניב כלוא
    חשיפת ניב כלוא

    במידה והשן כלואה וטרם בקעה או בקעה באופן חלקי, יש צורך בעקירה כירורגית שן בינה. הכוונה להליך כירורגי בו חושפים את האזור ומבצעים חתך ברקמה, לאחר מכן עוקרים בעדינות את השן ושורשיה ומסיימים בתפירה. במקרים רבים אנו ממליצים על הנחת פלזמה עשירה בפיברין (PRF) שמשמשת כמו "דבק ביולוגי" לצורך זירוז תהליכי הריפוי לאחר העקירה.

    לפרטים נוספים
    נגישות