26/09/22

כאבים במפרק הלסת – הגורמים, דרכי האבחון, והטיפולים האפשריים

הלסת הינה חלק ממערכת הלעיסה, ובהתאם כאבים במפרק רגיש וחשוב זה מטופלים ע"י רופאי שיניים – ליתר דיוק רופא או רופאת שיניים שהם מומחים לכירורגיית פה ולסת. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט על הסיבות הנפוצות להיווצרות כאבים בלסת, אופן האבחון ודרכי הטיפול האפשריות. לייעוץ ספציפי עבורכם מוזמנים לפנות אלינו.

הגורמים לכאבים במפרק הלסת

מפרק הלסת – שמוכר גם בשם TMJ (ראשי תיבות של המונח  Temporo Mandibular Joint) – הוא למעשה צמד מפרקים, בשני צידי הפנים. המפרקים מחוברים למספר קבוצות שרירים, ולכן המקור לכאב בלסת עשוי להיות פגיעה באחד השרירים. במקרים אחרים בעיה במפרק עצמו גורמת לכאבים, שעלולים להקרין גם על אזורים אחרים בראש ולפגוע במידה ניכרת באיכות החיים.

בין הגורמים העיקריים לכאב בלסת ותחושה של לסת נעולה: הידוק שיניים (כולל בזמן השינה, תופעה שנובעת מסטרס), לעיסה מרובה של מסטיק (פעולה שמייצרת עומס רב על שרירי הלעיסה ועל המפרק), א-סימטריה של ה-TMJ, דלקת פרקים, מחלה אוטואימונית שתוקפת את מפרקי הגוף, סגר לקוי (ובגללו עומס מוגבר באזור ספציפי של המפרק) וגם גידולים (ממאירים או שפירים).

גם חבלה ממקור חיצוני, ישירות באזור הלסת וגם באזור הצוואר, עלולה לפגוע ב-TMJ. שחיקת סחוסים הינה סיבה נוספת לכאבים בלסת.

כיצד מאבחנים את הגורם לכאב במפרק לסת?

באילו מקרים חשוב להגיע לאבחון מקצועי?

כאב בלסת עלול לגרום למצוקה של ממש. ראשית ישנו הכאב עצמו שכמו כל כאב בכל מקום בגוף מקשה על האדם לתפקד באופן תקין. שנית, הבעיה שמייצרת את הכאב עלולה להקשות על הלעיסה וגם על הדיבור. במצבים מסוימים אף תיתכן נעילה של הלסת. בהתאם ההמלצה היא להגיע בהקדם האפשרי לאבחון מקצועי.

בפרט חשוב לאבחן את הגורמים לכאב בלסתות כשמופיעים סימפטומים נוספים: רעשים בזמן פתיחה או סגירה של המפרק (קליקים ו/או חריקות), כאבי ראש שאין להם הסבר אחר, כאבים באוזניים, נעילה חוזרת של הלסת וגם חוסר יכולת לסגור את הלסת.

כיצד מאבחנים את הגורם לכאב בלסת? הגרסה המעודכנת לשנת 2025

אבחון הגורם לכאבים במפרק הלסת מבוסס על ניסיונו הרב של מומחה פה ולסת, ועל בדיקות דימות רלוונטיות. אבל בעשור האחרון נוספו כלי דימות וטכנולוגיות מתקדמות המאפשרים דיוק רב יותר ואבחון מהיר ומפורט.

בדיקות הדימות הבסיסיות

טיפול בכאבים בלסת - חדר ניתוח

צילום פנורמי – הבדיקה הראשונה

הבדיקה הפשוטה ביותר היא צילום פנורמי המאפשר לרופא המטפל להבין מהו מצב עצמות הלסת, מהו מצב השיניים ומהו מצב המפרקים. זוהי סקירה ראשונית חיונית המתבצעת כמעט בכל ביקור אבחון בסיסי.

CT תלת-ממדי – הדמיה מתקדמת של המבנה הגרמי

במידת הצורך מתבצע גם CT, המאפשר לייצר תמונה תלת-ממדית מדויקת של מפרקי הלסת. בזכות בדיקה זו מתקבל מידע יקר ערך לגבי המצב הגרמי של המפרקים ובפרט לראות שינויים מבניים, סימני שחיקה, דפורמציות ונזקים אחרים. הבדיקה משמשת בעיקר כשנדרשת הערכה כירורגית או תכנון ניתוח.

MRI – הדמיית רקמות רכות

השימוש ב – MRI מתבקש כשממצאי הבדיקות הקודמות מעלות חשד לבעיה שמקורה ברקמות הרכות של הלסת (סחוסים, דיסקים ורקמות רכות סובבות). הבדיקה מאפשרת זיהוי דלקת, תזוזת דיסק וקרעים ברקמות הרכות.

טכנולוגיות חדשניות באבחון מפרק הלסת

בינה מלאכותית בפענוח MRI

טכנולוגיה חדשנית המשלבת בינה מלאכותית עם בדיקות MRI מאפשרת זיהוי אוטומטי ומדויק יותר של הדיסק הסחוסי במפרק. הטכנולוגיה מקצרת את זמן הפענוח ומפחיתה טעויות אנושיות, מה שמוביל לאבחון מהיר ומדויק יותר.

אולטרסאונוגרפיה מתקדמת

שיטת אבחון חדשה המשלבת אולטרסאונד עם אלגוריתמי למידה עמוקה. הבדיקה מודדת אוטומטית את רוחב המפרק ואת תנועת הדיסק, מהווה פתרון מהיר וזול ללא חשיפה לקרינה, והיא מתאימה במיוחד למעקב שגרתי או למטופלים שלא יכולים לעבור MRI.

חקר נוירולוגי מתקדם

מחקרים עדכניים בתחום הנוירולוגיה מסייעים להבין טוב יותר את הקשר בין פציעות במפרק הלסת לבין התפתחות כאב כרוני. הידע הזה מאפשר תכנון טיפולים ממוקדים ואישיים יותר.

היתרונות האבחון המשולב

השילוב בין שיטות הדימות המוכחות (צילום פנורמי, CT ו-MRI) לבין הטכנולוגיות החדשניות מאפשר:

  • זיהוי מהיר יותר של מקור הכאב
  • תכנית טיפול מותאמת אישית לכל מטופל
  • חיסכון בבדיקות מיותרות ובזמן האבחון
  • שיפור משמעותי בדיוק הטיפול

בסופו של דבר, האבחון המדויק והמהיר של בעיות במפרק הלסת מאפשר טיפול יעיל יותר ושיפור איכותי בחיי המטופלים.

טיפול בכאבים בלסת ובלסת תפוסה

לאחר שהאבחון מסייע בזיהוי הגורם לכאב, ניתן לקבוע תוכנית טיפול מתאימה. אופציה אחת היא תרופות (נוגדות דלקת / תרופות להרפיית שרירים מתוחים יתר על המידה / תרופות אנטי ראומטיות), אפשרות נוספת היא שינוי הרגלים (למשל הימנעות מאכילת מאכלים קשים), שימוש בסד לילה פותר את בעיית הידוק השיניים, פיזיותרפיה ייעודית היא דרך אפקטיבית למתיחת שרירים רלוונטיים וחיזוקם, שטיפת מפרק הלסת היא פעולה שמסלקת תוצרי דלקת ולרוב תכלול גם הזרקת סטרואידים, כשנדרש שחרור של הדיסק המפרקי תיתכן המלצה על ארתרוסקופיה של ה-TMJ ויש גם מצבים שבהם נדרש ניתוח.

סוגי הטיפולים האפשריים לכאבים ודלקת במפרק הלסת

מהם סוגי הטיפולים האפשריים לכאבים ודלקת במפרק הלסת?

לאחר שהגורם לכאב זוהה, נבנית תוכנית טיפול מותאמת אישית. ברוב המקרים מתחילים בגישה שמרנית, ומתקדמים לטיפולים מתקדמים או כירורגיים רק במידת הצורך. הנה סקירה של סוגי הטיפולים הקיימים כיום, כולל חידושים מהשנים האחרונות:

  • נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs)
    מסייעים בהפחתת כאב ודלקת מקומית, במיוחד במקרים של עומס יתר או פגיעה מכנית.
  • מרפי שרירים
    משמשים כאשר קיימת התכווצות של שרירי הלעיסה. לעיתים ניתנים בלילה יחד עם סד.
  • תרופות אנטי־ראומטיות
    מותאמות כאשר כאב הלסת נגרם ממחלות מערכתיות כמו דלקת מפרקים שגרונית.
  • בוטוקס (Botox)
    הזרקה ממוקדת לשרירי הלעיסה שנמצאים במתח יתר, מפחיתה כאב ועומס על המפרק. ההשפעה מחזיקה מספר חודשים, עם יעילות מוכחת במקרים של הידוק שיניים כרוני או תסמונת כאב שרירי.
  • CGRP Antagonists (טיפול ניסיוני)
    תרופות שפותחו במקור לטיפול במיגרנות ונמצאות במחקר לטיפול בכאב ממקור עצבי בלסת. מחקרים בבעלי חיים מצביעים על הפחתת כאב ודלקת, והניסויים בבני אדם בעיצומם.
  • פיזיותרפיה ייעודית למפרק הלסת
    כוללת מתיחות עדינות, חיזוק שרירי צוואר ולסת, ושיפור תנועתיות. מותאמת אישית לפי אבחון.
  • TENS – גירוי חשמלי עדין
    שיטה לא פולשנית המשתמשת בגירויים חשמליים חלשים להרפיית שרירים והפחתת כאב.
  • לייזר רך (Low-Level Laser Therapy)
    טיפול מוכח המשפר זרימת דם, מפחית דלקת ומקל על כאבים כרוניים – לרוב בשילוב עם פיזיותרפיה.
  • מחטים יבשות ושחרור נקודות טריגר
    טכניקה שמטרתה להרפות שרירים תפוסים ולהפחית כאב שמקורו ברקמות רכות.
  • תרגול נשימתי והרפיה (למשל בשילוב CBT)
    במקרים שבהם סטרס תורם לכאב, שילוב של גוף ונפש משפר משמעותית את תוצאות הטיפול.

פנו עוד היום למרכז כירורגי שוורץ – ארד לאבחון מקצועי ולבניית תוכנית טיפול מותאמת אישית.
לקביעת ייעוץ התקשרו לקליניקה או השאירו פרטים וניצור אתכם קשר או התקשרו למספר 03-5497368

    צרו קשר - אנחנו כאן בשבילכם