04/11/20

ציסטה בחניכיים – דרכי טיפול

ציסטה היא מעין שקיק חריג שבתוכו חומר מוצק או נוזלי עטוף בקרום. ציסטות עלולות לצוץ באיברים שונים בגוף, וכשהן מופיעות בחלל הפה ובפרט בחניכיים חשוב מאוד לטפל בהן ללא דיחוי. דגש חשוב נוסף הוא הזיהוי המוקדם על-מנת למנוע פגיעה חמורה בשיניים.

באילו מקרים נוצרות ציסטות בחניכיים?

ישנן מספר סיבות אפשריות להופעת ציסטה בחניכיים. סיבה נפוצה במיוחד היא דלקת חניכיים שלא מטופלת כראוי, וכתוצאה ממנה מצטברים חיידקים רבים בין הרקמות הרכות לבין השיניים. גורם אפשרי אחר הוא חבלה פיזית בשן כתוצאה מנפילה, חבטה או תאונה, וגם פגיעה בלסת עלולה להוביל להתפתחות ציסטה בחלל הפה (הן בחניכיים והן בעצם הלסת או בחך). טיפול שורש לא מקצועי הוא מקור נוסף להתפתחות ציסטות בחניכיים.

סוג אחר של ציסטות נוצר עקב הצטברות של נוזלים, למשל עקב חסימה בצינורית הניקוז של בלוטת רוק. זיהוי מדויק של החומר שמרכיב את הציסטה הכרחי כדי לקבוע את שיטת הטיפול.

איך מזהים את הציסטה?

כאמור, ישנה חשיבות רבה לזיהוי מוקדם ככל האפשר של כל ציסטה בחניכיים או בחלל הפה, כדי למנוע מהנגע לגרום נזק משמעותי ואפילו בלתי הפיך.

בהקשר זה, כדאי לדעת שלא תמיד ניתן להבחין בציסטה כשהיא בשלבים הראשוניים של ההתפתחות שלה, וכמו כן אין תחושות חריגות. ביקורות תקופתיות אצל רופא שיניים מנוסה מאפשרות איתור ציסטות, ואם מקפידים על התדירות המומלצת מובטח זיהוי ובזכותו טיפול חניכיים מתאים עוד לפני שנגרמה פגיעה של ממש בחלל הפה.

במקרים אחרים, תחושת כאב מובילה את האדם למרפאת שיניים, ורצוי כזו שיש גם בה מומחים לחניכיים ולכירורגיית פה ולסת, כך שניתן יהיה לספק מענה מקיף לכל בעיה. סימן אזהרה נוסף שמחייב אבחון מקצועי הוא שינוי בגוון החניכיים.

כיצד מתבצע הטיפול בציסטה בחניכיים?

ישנן מספר דרכים לסלק ציסטה בחניכיים. הבחירה ביניהן היא בהתאם לסוג הציסטה, הגודל שלה ופרמטרים נוספים, ולכן חשוב מאוד הניסיון של רופא או רופאת השיניים שמטפלים במצב.

אופציה אחת היא טיפול שורש יסודי והסרת החלקים המזוהמים כך שגם הציסטה נעלמת. במקרים אחרים, הטיפול המומלץ הוא ניתוח להסרת הציסטה. למעשה, ישנם מספר סוגי הליכים דנטליים כירורגיים: כריתה חלקית (של הקרום, כך שתוכן הציסטה ישתחרר וינוקז מהפה), כריתה (של הציסטה ביחד עם חלקו העליון של שורש אותה שן שנפגעה מהגידול), המיסקציה (כריתה של הציסטה ביחד עם השורש של השן הפגועה וגם חלק מהכתר של אותה שן), והסרת השן.

במקרים שבהם אין ברירה אלא להסיר שן או חלק ממנה עקב הציסטה, יבוצעו גם פעולות שיקומיות. במצבים מסוימים תילקח דגימה מהציסטה על-מנת לוודא שהיא לא ממאירה.

ד"ר דבורה שוורץ-ארד

בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית הדסה עין כרם, חברה בצוות המרצים ומרצה בכירה באוניברסיטת ת”א, מרצה מבוקשת בעולם ובארץ ועוד

לקביעת תור התקשרו 03-5497368

לפרטים נוספים

ציסטה בחניכיים – דרכי טיפול