סובלים מכאבים בלסת התחתונה בצד שמאל? כך תדעו מה הסיבה ואיך להקל על הכאב
כאבים בלסת התחתונה בצד שמאל יכולים להופיע בהפתעה – במהלך לעיסה, בעת דיבור, או אפילו בלי סיבה ברורה. לעיתים זה כאב עמום, לפעמים חד שמקרין לאוזן או לצוואר, ולעיתים הוא מלווה בתחושת נעילה, קליקים או קושי בפתיחה מלאה של הפה. במקרים מסוימים, מדובר בתגובה לשרירי לעיסה תפוסים או מתוחים, ובאחרים, ייתכן שמדובר בתסמין של דלקת במפרק הלסת, או אפילו בשן כלואה שלא הורגשה עד כה.
במאמר זה מאת מרכז כירורגי שוורץ ארד תמצאו מידע מקצועי שיסייע לכם להבין מה עומד מאחורי הכאב – מתי מדובר בתופעה זמנית שאפשר להקל עליה בבית, ומתי חשוב לגשת לבדיקה רפואית.
הגורמים האפשריים לכאבים בלסת התחתונה בצד שמאל
כאבים בלסת התחתונה, ובפרט בצד שמאל, עלולים להיגרם ממגוון רחב של סיבות – חלקן פשוטות וזמניות, ואחרות דורשות בירור מקצועי מעמיק. לעיתים מדובר בכאב מקומי, ולעיתים זהו כאב שמקרין מאזור סמוך, כמו האוזן, הצוואר או מפרק הלסת. הנה סקירה של מהגורמים השכיחים ביותר:
עומס או מתח בשרירי הלסת
מתח נפשי, שחיקת שיניים (ברוקסיזם) או הידוק בלתי מודע של הלסת, בעיקר בלילה, עלולים להוביל לכאב חד או עמום. זהו מצב נפוץ במיוחד בקרב אנשים שחווים סטרס גבוה או עובדים שעות רבות מול מחשב, בלי לשים לב למתח בשרירי הפנים.
דלקת במפרק הלסת (TMJ)
מפרק הלסת (TMJ) הוא מפרק זעיר אך מורכב שמחבר את הלסת התחתונה לגולגולת. בשל מורכבותו הוא עלול להישחק או "להידלק". התסמינים לכך כוללים כאב בזמן פתיחת הפה, קושי בלעיסה, רעשים כמו קליקים או קנאקים, ואפילו כאבים באוזן.
בעיות שנובעות מהשיניים
לעיתים מקור הכאב הוא בכלל שן טוחנת – לרוב שן בינה כלואה, או ניב כלוא – שלא הצליחה לבקוע בצורה תקינה. גם דלקת חניכיים או סדק בשן עלולים לגרום לכאב שמרגיש כמו "כאב בלסת". במקרים כאלו, רק צילום שיניים יוכל לאבחן את הבעיה.
בעיות בסינוסים או באוזן התיכונה
זיהום או גודש בסינוסים, ולעיתים גם דלקת באוזן, עשויים להקרין כאב ללסת התחתונה. כאשר הכאב מופיע לצד סימנים נוספים כמו לחץ סביב העין, תחושת אטימות באוזן או חום, ייתכן שמדובר במקור שאינו קשור ישירות ללסת עצמה.
מתי לפנות לרופא בגלל כאבים בלסת התחתונה ולמי בדיוק כדאי לפנות?
לא כל כאב בלסת מצריך פנייה לרופא, אך ישנם מצבים שבהם לא מומלץ להמתין. אם הכאב בלסת בלסת התחתונה בצד שמאל הולך ומחריף או נמשך מעל לשבוע, אם יש קושי ממשי בפתיחת הפה או תחושת נעילה, אם מופיעים קליקים חזקים או תחושת תזוזה לא תקינה במפרק הלסת, ואם הכאב מקרין לאוזן, לצוואר או מלוּוה בתחושת נמלול בפנים – כדאי לגשת לבדיקה.
כאן בדיוק נכנס לתמונה מרכז כירורגי שוורץ-ארד.
במרכז פועלים תחת קורת גג אחת מומחים לכירורגיית פה ולסת, רפואת שיניים וצוות רפואי מקיף – מה שמאפשר גישה הוליסטית שמתחשבת גם בגורם הפיזי, גם בתפקוד המפרק, וגם במבנה האנטומי והנוירולוגי של הפנים. מדובר במרכז בעל מוניטין בינלאומי, הפועל ברמת החייל בתל אביב, ומתמחה בטיפולים מורכבים לצד מענה מדויק לבעיות שכיחות – כמו כאבים בלסת.
ד"ר דבורה שוורץ-ארד, העומדת בראש המרכז, היא מומחית בכירורגיית פה ולסת עם ניסיון של למעלה מ־35 שנה, בעלת תואר Ph.D ומוניטין בינלאומי בתחום ההשתלות והכירורגיה של אזור הפנים. לצד עבודתה הקלינית היא מרצה, חוקרת ומובילה בתחום רפואת הפה והלסת – והגישה שלה ניכרת בכל פרט: דיוק, מקצועיות, וליווי אישי שמעניק למטופלים תחושת ביטחון בכל שלב.
אם אתם לא בטוחים מה גורם לכאב בלסת התחתונה – אל תישארו עם סימני שאלה. ככל שתקבלו אבחנה מדויקת מוקדם יותר, כך הטיפול יהיה יעיל יותר – ולעיתים אפילו ימנע התפתחות של בעיה כרונית.
לקבלת טיפים מתי יש לפנות לכירורג פה ולסת.
שאלות ותשובות
האם הכאב מופיע בעיקר כשאתם לועסים או פותחים את הפה?
כאבים חדים בזמן לעיסה, פתיחה או סגירה של הפה, עשויים להעיד על בעיה במפרק הלסת או באחת מהשיניים הטוחנות. אם אתם שומעים "קנאק" או מרגישים תנועה לא חלקה של הלסת – ייתכן שמדובר בשחיקה של המפרק או בדלקת.
האם אתם מרגישים כאב שמקרין לאוזן או לצוואר?
כאבים שמתחילים בלסת אך מתפשטים לאזורים סמוכים עלולים להעיד על עומס בשרירי הפנים, אך גם על בעיה במפרק עצמו או אפילו באוזן התיכונה. אם הכאב מלווה בתחושת לחץ או סחרחורת, מומלץ להיוועץ ברופא בהקדם.
האם אתם חווים נעילה או "תפיסה" של הלסת – במיוחד בבוקר?
אם אתם מתעוררים עם לסת נוקשה, או מרגישים קושי בפתיחה מלאה של הפה, ייתכן ואתם חורקים שיניים בלילה. במקרים כאלו, שרירי הלעיסה מצויים במתח תמידי – לעיתים אפילו מבלי שתשימו לב.
האם יש קשר בין הכאב לבין תקופות של מתח נפשי?
רבים אינם מקשרים בין סטרס לבין כאבים פיזיים, אך הלסת התחתונה היא אחד המקומות הראשונים בגוף שבו מצטבר מתח. אם הכאב מופיע בעיקר בתקופות לחוצות או לפני מבחן, פגישה או התחייבות – ייתכן שמדובר בכיווץ שרירי בלבד.
האם הכאב הופיע לאחרונה, או שמדובר בתופעה כרונית?
כאב פתאומי שמופיע בחדות שונה מאוד מכאב מתמשך, שהולך ומחריף לאורך זמן. כאב אקוטי עשוי להצביע על דלקת, פציעה או בעיה דנטלית, בעוד שכאב כרוני מצריך התבוננות עמוקה יותר ולעיתים גם בדיקות הדמיה.